torsdag 19.09.2024

30 000 miljarder årligen för omställningen behövs

30 jul 2024

– Största ekonomiska möjligheten på hela århundradet. Så beskriver USA:s motsvarighet till finansminister, Janet Yellen, omställningen till grön ekonomi på ett G20 möte i Rio de Janeiro uppger Reuters.

Att nonchalera klimatomställningen och biologisk mångfald är inte bara dåligt för miljön, det är också uselt för ekonomin fortsätter, Janet Yellen.

Även om investeringsbehoven i klimatomställningen är stora är det för mänskligheten inte oöverstigliga. Exempelvis digitaliseringen som pågått i flera decennier kostar motsvarande summor eller mer. Och varje år spenderar världens länder summor i samma paritet på sina försvarsbudgetar enligt uppskattningar från SIPRI.

Janet Yellen uppmanar också världens rika länder att mobilisera mer kapital till utvecklingsländernas omställning. Runt 1160 miljarder fördelas årligen av bland andra Världsbanken. En siffra som behöver öka betydligt framför allt med kapital för näringslivet till satsningar på grön industri.

Utvecklingsbanker som Världsbanken behöver skapa nya affärsmodeller som lockar privat kapital samtidigt som de ställer om och stärker de lokala ekonomierna.

Foto: World Bank / Paul Blake

Dela artikeln!